Sunday, April 8, 2012

Erasmus Öğrencileri için Almanya Vizesi - Gelişme

Erasmus Öğrencileri için Almanya Vizesi - Gelişme
Vize için öncelikle Konsolosluktan randevu almanız gerekiyor. Randevu alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var. İkametgahınızın bulunduğu il, randevu alacağınız konsolosluğu belirliyor. Mesela İzmir’de öğrencisiniz ama aileniz Mardin’de oturuyor, bu durumda İzmir konsolosluğuna başvurmanız gerekir. Hangi illerin hangi konsolosluklara başvurabileceğini web sitesinden görebilirsiniz. Randevuyu önceden almanız iyi olur. Çünkü bazen konsolosluklarda aşırı bir yığılma oluyor ve neredeyse 1 ay sonrasına randevu veriyorlar. O bakımdan zamanlamaya dikkat edelim derim.
Randevuyu alacağınız ili belirledikten sonra : Aşağıda belirtmiş olduğum numaraları arayıp bir PIN numarası alabilirsiniz. Yaklaşık 23TL alıyorlar ve kredi kartı ile telefondan ödeme yapıyorsunuz, kredi kartı olmadan ödeme yapmak isterseniz 2-3 gün öncesinden bankadan nakit ödüyorsunuz ve banka size bir PIN numarası veriyor. Telefona cevap veren kişi size ne amaçla gittiğinizi soruyor ve buna göre hangi belgeler ile gelmeniz gerekeni söylüyor. Gitme amacınızı, ve elinizde olan belgeleri söyleyin. Ve konuşma sırasında Pasaportunuzun yanınızda olması da önemli bir ayrıntı. Ayrıca aklınıza takılan herhangi bir soru varsa sorun, bu görüşmeye 23 TL ödüyorsunuz sonuçta. Bu kişiyi lütfen dikkatli dinleyiniz ve söylediklerini not ediniz. PIN numarasını da kaybetmeyin çünkü aklınıza bir soru geldiğinde 2. kere aradığınızda, tekrar bu PIN numarasını söyleyerek sorunuzu sorabilirsiniz. Ama çok uzun ve karmaşık bir soru olursa size extra ödeme yaptırabilirler. 
Ankara`daki Büyükelçilik ve İstanbul`daki Başkonsolosluk için 0090-212-340 49 00 no`lu telefondan randevu alınması gerekiyor.(Pazartesi – Cuma saat 08:00 – 18:00 arası, Türkiye`deki resmi tatil günleri hariç). 
İzmir`deki Başkonsolosluğumuz için  0090-444 06 36 no`lu telefondan randevu alınması gerekiyor (Pazartesi – Cuma saat 08:00 – 18:00 arası, Türkiye`deki resmi tatil günleri hariç).
Ayrıca bu işlemleri 23 TL ödemeden de yapmak isteyebilirsiniz :). Böyle saçma sapan  vize işlerine çok paralar gidiyor, bu sebeple ne kadar çok tassaruf yaparsak o kadar iyidir. İzmir’de ki konsolosluktan bedava randevu almak isterseniz Cuma günleri saat 12:45 ile 13:45 arasında 0232-488 88 82 numarasını ararsanız size randevu verecekledir. Ama numarayı düşürmek biraz zor. Ankara için sadece Salı günleri saat 08:00 ile 10:00 arası, İstanbul için de sadece Perşembe günleri saat 15:00 ile 16:00 arası Vize Bölümüne başvurabilirsiniz.(İstanbul ve Ankara için ben şahsen gidip vize randevusu almadım, fakat websitesinde yazdığına göre gidip bedavadan konsolosluktan alınabiliyor.)

Pekala randevuyu aldıktan sonra belgeleri düzenleme işine girişebilirsiniz.
Aşağıda belirtilen belgelerin hem asıllarının hem fotokopilerinin ibraz edilmesi gereklidir:
• Alman dilinde eksiksiz olarak doldurulmuş ve başvuru sahibinin kendisi tarafından imzalanmış iki adet başvuru formu + İkamet Kanunu`nun 55. maddesine göre gerekli ek belge  —- (Evet arkadaşlar, bu belgeye : http://www.ankara.diplo.de/contentblob/401960/Daten/9263/Familienzusammenfuehrung.pdf   adresinden ulaşabilirsiniz. Bu belgeden 2 adet doldurmanız gerekiyor ve fotokopilerini çekmeniz gerekiyor. Bu belgeyi doldururken yazıları büyük harfle yazmanız ve fotografları uhu vs. ile yapıştırmanız gerekiyor. İkametgah kanunu için gerekli belge ise ‘Bu kağıtta yazdığım tüm bilgiler doğrudur, eğer yanlışlık bulurlarsa beni Almanyadan atabilirler’ gibisinden bişe yazıyordu. İki adette bu belgeden imzalamanız gerekiyor. Linki : http://www.ankara.diplo.de/contentblob/360574/Daten/44889/Erklaerung.pdf)
• 3 adet biyometrik özelliklere uygun vesikalık resim (6 aydan eski ve bilgisayar baskısı olmamalı) —- Resim önemli yine, bu işlerden anlayan bir fotografçıya gitmenizi öneriyorum. Normal bir vesikalıkla olacak iş değil. 
• En az bir yıl geçerli (imzalı) T.C. Pasaportu. Pasaport 10 yıldan eski olmamalı ve en az iki boş sayfası olmalı
 Tam Tekmil Vukuatlı nüfus kayıt örneği. Nüfus kayıt örneğinde özellikle „Düşünceler“ bölümünün eksiksiz doldurulmuş olduğuna, anne baba, tüm kardeş ve çocukların belirtili olduğuna lütfen dikkat ediniz. (Bunu hatırlamıyorum :D )
*Türkiye`den alınan bursa ilişkin belge (burs miktarı belirtili olmalı), Almanca veya İngilizce tercümeli ( Arkadaşlar, burada aslında okulun bize aylık 638 Euro tam burs vermesi gerekiyor. Ama genellikle okul bize daha az veriyor, ve aradaki fark miktarının ailemiz tarafından bize verileceğini kanıtlamamız gerekiyor. Bunun için anne veya babanın (garantör kimse) noterde bir taahütname hazırlatması gerekiyor. Bu taahütnameyi daha sonra tercümana götürüp Almanca’ya cevirtiyoruz. Tercüman da sizi tekrar notere gönderip tercümeyi onaylatıyor. Tercüme :30TL, Noter : 45-50 TL tutuyor. Taahütname örneğini sonraki posta kopyalayacağım)
* Taahhütnameyi veren kişinin (garantörün) ödeme gücüne ilişkin banka hesap cüzdanı, maaş bordrosu vs. gibi belgeler (bunlarda tercüme gerekli değildir) — (Burada kendinizin, babanızın, annenizin sizin geçimini sağlayabileceğine dair belgeler sunmanız pozitif olur. Mesela tapu, kredikartı ekstresi, banka cüzdanlar vs) 
• Tam burs alanlarda, bursun belgelenmesi halinde, finansmanla ilgili kanıt zorunluluğu yoktur —(Daha tam burs alan insan evladı görmedim)
• Vize verildikten sonra en az 30.000 Avro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerindegeçerli yurtdışı sağlık sigortası yaptırılmalı. Bu sigorta Almanya`da öğrenci sigortası(kayıt yaptırırken ibraz edilecek) yaptırılana kadar geçerli olmalı. —— (Ben gidip özel bir sigorta şirketinde 1 senelik yurtdışısigortası satın almıştım ve yaklaşık 60 TL tutmuştu. Tabi uluslararsı bir sigorta şirketi olması önemli. Size ingilizce çıktı verebiliyorlar. Bunun dışında normal SGK,Bagkurlu olupta yurtdışı sigortasından yararlanabiliyorsunuz sanırım, ama bu konuda net bilgim yok. Bahsettiğim bu sigortalardan birini yaparsanız, Almanya’da hastaneye gittiğinizde önce parayı sizden alacaklar, siz bu belgeleri Türkiye’yedeki sigorta şirketine gönderince, size geri ödeme yapacaklar. Bu konuları tam bilmiyorum o bakımdan sigorta şirketinizle görüşmeniz daha iyi olur. Ya da hiç bunlarla uğraşmayıp DAAD sigortası yaptırabilirsiniz. Bu da aylık 23 Euro tutuyor. Ve istediğiniz zaman bedava doktora gidebiliyorsunuz. Eğer sık hastalanan biriyseniz bence DAAD en iyisi olur. Çünkü Almanya’da eczaneye girip reçetesiz ilaç alamıyorsunuz.)
*Alman kamu kuruluşlarından alınan burs onayını (ör. DAAD veya Erasmus/Sokrates vs.) ibraz edenler vize ücretinden muaftır. —-(Eğer Erasmussanız zaten Alman okuluna gideceksiniz, bu da 60 Euro olan vize ücreti ödemenize gerek yoktur anlamına geliyor.)
*Ayrıca En önemli belge olan Acceptance Note (Kabul notu)nun orjinalini yanınıza almayı unutmayınız. —- ( Eğer orjinali zamanında elinize ulaşmaz ise fotokopisini vermeyi deneyebilirsiniz. Ya da okuldan konsolosluğa fax çekmesini isteyebilirsiniz. Ama kabul ederler mi emin değilim.)

No comments:

Post a Comment