Sunday, April 8, 2012

AIESEC'liler için Almanya Vizesi

Universite son sınıfta AIESEC ile yurtdışında taj yapmaya karar verdim. Öncelikle AIESEC bünyesindeki bir ingilizce sınavına girdim. Öyle çok zor bir sınav değildi. Sonra bir dizi mülakatlar oldu. Eleme süreci baya yoğun geçiyor, hazırlıklı olmanızı tavsiye ederim. AIESEC'in databasinde çok sağlam şirketler olduğunu belirtmemde fayda var. Ayrıca güzel arkadaşlıklar edinebileceğiniz bir organizasyon. Yurtdışında staj bulan şirketler çok büyük meblağalar istiyor ve büyük şirketlerde iş bulmaları çok zaman alıyor. Bence AIESEC potansiyelinizi gösterebileceğiniz sıcak bir ortam sunuyor. Değerlendirmekte fayda var. 

Bu kısa girişten sonra gelelim AIESEC Almanya Vize macerasına. Öncelikle Almaya'da staj yapmak istiyorsanız staj süresince sizden öğrenci olma şartı aranıyor. Eğer hala bir universiteye kayıtlıysanız işiniz kolay bir öğrenci belgesi işinizi görür. Eğer okul bitmek üzereyse ki genelde böyle olur, o zaman bir sorunumuz var demektir. Ben 4. sınıfın son döneminde AIESEC'e kayıt oldum, yani neredeyse öğrenciliğim bitmek üzereydi. Bunun için sizlerle paylaşmak istediğim çeşitli formüller var :) .
Formül 1 : Eğer açık öğretime kayıtlıysanız bu öğrenci belgesini kabul ediyorlar. Yeterki üzerinde staj yaptığınız tarihler içerisinde öğrenci olduğunuz belirtilsin örn :2011-2012 .
Formül 2 : Eğer açıköğretime kayıtlı değilseniz gidin kayıt yaptırın. Mesela 2. üniversite diye bir olay var.Onunla kayıt yaptırabilirsiniz.
Formül 3 : Okuldan 'Bu öğrenci stajdan döndükten sonra burada Master yapacaktır' içerikli bir kağıt alabilirseniz, Almanya bu durumda sizi öğrenci kabul ediyor. Yani yapmanız gereken aranızın iyi olduğu bir hocaya bu kağıdı imzalatıp mühürletmek. Evet mühür de önemli. Zaten hocanın imzaladığı bir belgeyi sekreterlik sorun çıkarmadan mühürlüyor genelde. Gelcek post'a kopyalıyorum benzer belgeyi. Yani bu Master'a kabul olmuş öğrenci statüsüne koyuyor sizi.
Formül 4 : Herhangi bir master programına başvurup gerçekten kabul alabilirsiniz ya da okulu bilerek bir sene/6 ay uzatabilirsiniz. 

Ben 'master' kağıdı ile başvurdum ve ZAV belgem 3 günde elimdeydi. Ayrıca AIESEC organizasyonundan iseniz vize kısmı size belirli kolaylık sağlıyor. Yani çok detaya indiklerini sanmıyorum. Herneyse bu öğrencilik mevzusu tamamsa zaten gerisi geliyor.

Ayrı bir önemli nokta ise stajın zorunlu olup olmaması. Eğer zorunlu staj yaptığınızı gösterirseniz, sizsen vergi almıyorlar. Ama bunu göstermezseniz %20 gibi bir rakamı maaştan kesiyorlar. Okuldan aldığınız belgede 'bu öğrencinin staj yapması zorunludur' ibaresi olursa süper olur.
Bu belgeyi aranızın iyi olduğu bir hocadan kolaylıkla alabilirsiniz. Size 2 versiyonunu da yayınlayacam bu posttan sonra. 

3 comments:

  1. Merhaba,

    1-Öğrenci belgesi ile birlikte "Stajın zorunlu olduğuna dair belgeyi" de vize görüşmesine giderken götürecek miyiz?

    2-Eğer götüreceksek bunun da Almanca tercümesi gerekiyor mu?

    Teşekkür ederim!

    ReplyDelete
  2. Hayır gerekmiyor. Zaten İngilizce belgelerin tercümelri de gerekmiyor. Okuldan ingilizce alabilirsin.

    ReplyDelete
  3. Günlerdir bu soruların cevaplarını arıyordum!
    Yalnız öğrenci belgesi almanca çevirilmeli deniyordu gerekli belgeler dosyasında?
    Ayrıca seyahat sigortasının da ingilizcesi varsa çevirisi gerekmiyor değilmi?
    tercümanın biri de banka hesap dökümleri almancaya çevrilmez demişti ne kadar doğru sizce? vize görüşmesine türkçesiyle gitsem sorun yaşamam mümkün sanırım, değil mi?
    Çok teşekkürler.

    ReplyDelete